Warning: Undefined array key "api_key" in /customers/d/6/0/belgesenroute.com/httpd.www/wp-content/themes/hyperx/functions.php on line 28 Weekend tip: De Jeneverfeesten in Hasselt - by Belges en Route

Weekend tip: de Hasseltse Jeneverfeesten

Ieder 3e weekend van oktober maakt Hasselt zich weer klaar voor het grootste evenement van het jaar in de stad; de Jenever feesten. Dit jaar (2023) valt dat op 21 & 22 oktober.

Nog enkele weken en het is weer zo ver: de Jeneverfeesten staan voor de deur! Ieder 3e weekend van oktober maakt Hasselt zich klaar voor een toestroom van Jenever liefhebbers! 2 dagen lang staat Hasselt op zijn kop! De stad staat vol met Jenever kraampjes en vrolijke voorbijgangers met een borreltje in de hand. Van straffe jenever, naar passievrucht, appel-kers, cactus, mandarijn, chocolade, … voor elk wat wils!

Jenever belevenissen

Er valt van alles te  beleven in de stad. Je kan ontdekken hoe Jenever eigenlijk gemaakt wordt in het Jenevermuseum (gratis toegang tijdens dit weekend). Momenteel loopt daar ook de expo “Ijzersterk”; Belgische emailborden voor sterke drank.  Een van de persoonlijke hoogtepunten is de ceremonie rond het borrelmanneke zaterdag om 16u15. Traditiegetrouw krijgt het Borrelmanneke (de Hasseltse versie van manneke pis) zijn nieuwe manteltjes overhandigd. De sensatie start pas echt wanneer het water dat normaal uit zijn vaatje stroomt in jenever veranderd! Omstanders verdringen zich om hun glaasjes te vullen met een echt witteke (=de klassieke witte jenever). Verwacht veel volk dus zorg dat je er op tijd bij bent om te genieten van een straffe 40° jenever! Place to be: de Maastrichterstraat.

Een van de andere spektakels in de stad is de Kelnerwedloop. Op het Molenpoortplein strijden tientallen kelners voor de eer van hun horecazaak. De winnaar ontvangt zijn gewicht in Jenever!

Hasselt – stad van de smaak

De stad loopt ook vol van verschillende activiteiten en muziek sensaties. En Hasselt zou de stad  van de smaak niet zijn, indien er niet een lekker hapje van pas komt. Jenevers en likeuren inspireren de chefs, dus ontdekt zeker de speciale jenever menu’s.

Tip van Belges en Route: ga langs bij Boon (Paardsdemerstraat 13) en proef hun huisgemaakte jenever in een chocolade glaasje. To die for!

Bovendien wordt het Capucienenplein omgetoverd tot een culinair jeneverdorp. Van 14u tot 18u kan je hier terecht voor smaakvolle gerechtjes vergezeld van Hasseltse jenevers. Het jenever dorp wordt gerealiseerd in samenwerking met chefs van De Kwizien, Smaaksalon, Aan het Water, Ogst, Roel Kroket, Osteria Moretti en Creatief Culinair Atelier / Mario Holtzem met jenever. Dus zeker een bezoekje waard!

Zit je liever even  rustig aan tafel? Onze leukste adresjes in Hasselt kon je hier al terug vinden.  De laatste nieuwe hotspot die je tijdens de jeneverfeesten kan ontdekken zijn;

Lunch

Marloos is de laatste nieuwe hippe hotspot! Een ontbijt en lunchbar met gezonde gerechten tot een wat stevigere maaltijd. Ideaal om de jeneverfeesten mee te starten.
Minderbroederstraat 5, 3500 Hasselt
Reserveren: 011 18 99 10 of info@marloos.be
www.marloos.be

Diner

Mixta, heerlijke tapas om te delen met vrienden in een ibiza vibe!
Zuivelmarkt 10, 3500 Hasselt
Reserveren: 011 25 15 02 of  info@mixta.be
www.mixta.be

Osteria Moretti Geniet van een uitgebreid 4 of 5 gangenmenu, neem wel je portemonnee mee voor deze stop!
Aldestraat 20, 3500 Hasselt
Reserveren: 0470 429 770 of info@osteriamoretti.be
www.osteriamoretti.be

Ogst Voor fine dining moet je bij Ogst zijn!
Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt (gesloten op zondag)
Reserveren: online of 011 41 38 13 / info@ogst.be
www.ogst.be/

Tip van Belges en Route: Vergeet zeker niet tijdig te reserveren!

Overnachten

We raden aan om in het centrum van de stad te overnachten. Zodat je na het proeven van talrijke jenevertjes gewoon rustig terug naar je hotel kan wandelen. Enkele tips;

YUP Hotel Hasselt

Met zijn locatie net op de kleine ring in Hasselt, is het een perfecte wandelafstand om van de Jeneverfeesten te genieten, zonder last te hebben van feestvierders wanneer je al in je bedje ligt. Waarom je er naar toe moet lees je in deze blogpost.
Thonissenlaan 52, 3500 Hasselt
Reserveren: Online of 011 23 11 11 / info@yuphotel.com
Prijs: vanaf €84 per nacht
www.yuphotel.com

Villa des roses
Ideaal voor koppels. Ook op wandelafstand van het stadscentrum, maar buiten gehoorafstand van de feestvierders. Luikersteenweg 66, 3500 Hasselt
Reserveren: online of 0476 48 46 93 / Katrien@villadesroseshasselt.be
Prijs: vanaf €140 per nacht
www.villadesroseshasselt.be

Insider tips voor de Jeneverfeesten

  • Neem vochtige doekjes mee om je handen te kuisen. Jenever is een plekkerig boeltje en er zal gegarandeerd gemorst worden
  • Zet streepjes op je hand per jeneverke, zodat je de tel niet kwijt geraakt 😉
  • Trek je dans schoenen aan of toch zeker comfortabele schoenen, je zal de hele dag door de stad rondlopen,
  • Zorg ervoor dat je gsm batterij het einde van de avond haalt. Want er zal zeker iemand even verloren lopen of ergens blijven plakken/even kwijt geraken
  • Laat je auto thuis en zorg voor  een BOB 🙂
  • Jouw kans om Instafamous te worden (of net niet :D). Deel je avonturen via #jeneverfeesten

Praktisch

Jeneverfeesten: 21 – 22 Oktober 2023
Meer info: https://www.jeneverfeesten.be/
Waar parkeren? Gratis of betalend, ook daarvoor kan u terecht op de website!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Share Post :

More Posts

Een reactie achterlaten