Warning: Undefined array key "api_key" in /customers/d/6/0/belgesenroute.com/httpd.www/wp-content/themes/hyperx/functions.php on line 28 Acatenango beklimmen - Guatemala

Guatemala highlight – Vulkaan Acatenango beklimmen

Guatemala heeft 37 zichtbare vulkanen, dus zeker eens de moeite om er eentje te beklimmen! Rond Antigua liggen er 4 vulkanen, waarvan 3 actief en dan ook nog eens te bezoeken; Acatenango, Fuego & Pacaya.

Pacaya kan je als daguitstap bezoeken. Ik bezocht deze vulkaan niet, maar heb wel enkele weetjes;

 • Perfect te doen als daguitstap
 • Je kan er pizza eten, gebakken met de warmte van de lava
 • Makkelijkere hike
 • Indien je Acatenango & Pacaya gaat bezoeken, kan je best eerst Pacaya bezoeken

Waarom Acatenango beklimmen?

Het is een populaire uitstap om Acatenango te beklimmen, maar je vraagt je misschien af wat er dan zo speciaal aan is? Eens je boven op de top van de vulkaan bent, heb je een prachtig uitzicht! Plus op een goeie dag zie je het lava van de vulkaan Fuego. Dit is een unieke beleving!

Maar let op! Het uitzicht is niet gegarandeerd, idem voor het lava. Tijdens het regenseizoen zou je 40% kans hebben om de vulkaan te zien. In het hoog seizoen is dit 60%. De reis organizaties zijn allemaal fantastisch, maar ze kunnen natuurlijk nooit het weer controleren of garanderen. Wij hadden onze uitstap lang op voorhand geboekt, maar het nadeel is dat je zo minder kan inspelen op het weer.

Bij wie boeken? 

Er zijn veel verschillende agentschappen. De verschillen die mij opvielen was dat je bij de ene betere wandel stokken kon huren dan bij de andere. Plus dat de accomodatie verschillend kan zijn; tent vs hutje.

Wij hadden via Wicho & Charlie geboekt, hier kan je al het materiaal huren (ik weet niet hoe dit bij andere organisaties is, maar ik veronderstel dat dit ook kan. De kwaliteit van het materiaal zal dan wel verschillen). Hier hadden ze wel goede wandel stokken! Zeer degelijke, een andere maatschappij had gewoon letterlijk een stok, leek me toch niet zo praktisch.

De meeste organisaties lijken hutjes aan te bieden, sommige hebben tentjes. De hutjes zagen er allemaal hetzelfde uit. Een houten hutje op de berg en een eet-tent voor de lunch. Wicho en Charlie’s ligt heel bovenaan. Een kortere route naar de summit, maar wel een langere hike naar fuego.

Wicho &’ charlie’s is plant based, wat ik natuurlijk leuk vond. Verder voorzien ze zeker goed en voldoende eten (ook voor non-vegans);

 • Ontbijt voor vertrek (havermout, fruit, brood, Nutella, pindakaas,…)
 • Trail mix, zelf samen te stellen voor onderweg 
 • Lunch; koude pasta salade, een appel en kikkererwten
 • 4-uurtje; warme chocolade melk en marshmallows
 • Dinner; linzen curry
 • Ontbijt; burrito 

Een leuk extraatje is dat ze je honden eten meegeven, om aan alle vulkaan hondjes onderweg te geven. En bij een review, doneren ze 3€ aan honden eten.

Een andere organisatie (XO), gooit het over een andere boeg en geeft iedereen die een zakje met afval vult, een gratis T-shirt.

Dan heb je ook nog de Nederlandse organisatie Lava Trails, hier kan je vanuit je bed naar Fuego kijken. Plus serveren ze wijn tijdens het eten en een flesje rum om te delen met de hikers.
(5USD korting met de code DUTCHIES5 ).

Van AKT hoorde ik dat ze cabines hebben die ook uitkijken op fuego, plus dat de groepen vrij klein blijven (max 10 personen).

Er zijn nog veel meer organisaties om uit te kiezen. Let vooral op de slapen gelegenheid, locatie van het kamp, hoe groot de groepen zijn en welk materiaal ze verhuren.

Zeker meenemen;

 • Goede wandel schoenen, trail runners waren ok voor ons (door de extra grip)
 • Reserve set kleren (incl. ondergoed)
 • Een beetje cash (voor een drankje)

Wat kan je huren/ krijg je:

 • fleece / jas (gratis) ze raden 5 stuks aan
 • Handschoenen (gratis)
 • Muts & buff (gratis)
 • Wandel stokken (betalend, maar zeker een aanrader!)
 • Rugzak (onze dag rugzak was te klein en onze gewone te groot, dus inderdaad gehuurd)
 • Waterflessen (gratis, je moet 3L water meenemen)
 • Hoofd lamp (betalend, ik had mijn eigen mee, maar die was toch niet zo goed)
 • Broek (betalend, zelf niet gehuurd, ik had een thermisch en legging mee, de meeste leken dit niet te huren)
 • Thermisch t-shirt (idem hierboven)

Wat te verwachten?

Een stevige wandeling naar boven. Vanaf het begin tot het einde is het zo goed als recht naar boven wandelen. Het is pittig. Maar ze nemen voldoende pauzes om te bekomen. Dus met een goede fysiek zeker haalbaar. Iedereen van onze groep heeft het gehaald. De ene heeft enkel wat meer gevloekt dan een ander.

Je kan het jezelf makkelijker maken door een porter te betalen om jouw rugzak te dragen. De prijs hangt een beetje af van het gewicht en er is een max. Maar het kost ongeveer 200Q (+/- 24€). Dit is dan weer enkel voor de heenweg. Indien je de rugzak ook niet naar beneden wil dragen kan je dit op de top van de berg boeken (breng dus cash mee).

Eens je boven bent, heb je (als je geluk hebt) een mooi uitzicht van de vulkaan! Maaaaar dit is niet gegarandeerd.  Zo vernam ik achteraf dat je in het regenseizoen 40% kans hebt iets te zien en in het droog seizoen 60% kans.

Wij hadden minder geluk en zagen slechts heel even iets… maar lava hebben we niet gezien. De dag ervoor was het zicht veel beter en kon men van base camp echt een spektakel zien.

Vanaf base kamp zijn er nog 2 hikes; Fuego en summit.

Doordat het bij ons zo slecht weer was, werd summit afgeraden. Fuego was 50% kans, maar dit komt ook wel met een prijskaartje van 200Q (+/- 24€) per persoon en je moet met minstens 4 personen zijn, anders beginnen ze niet aan de hike.

Nu, als je de hike naar de summit al te zwaar vond, raad ik deze hike af. Deze hike was echt afzien! Wij deden dit om 3u30 in de ochtend, op een lege maag. Plus het is koud, zeker op het eindpunt is het heel koud! Veel wind…

25 min naar beneden wandelen en dan 45 min terug naar boven, plus dat allemaal nog eens terug.

Over de summit kan ik niet veel vertellen, want deze hebben we niet gedaan. Ik hoorde dat deze korter zou zijn, maar pittiger omhoog.

Over de extra hikes maak je best pas een beslissing zodra je boven bent. Want alles hangt er vanaf hoe jij je voelt, plus hoe het zicht is.

Tip: neem een pak speelkaarten mee. Zo kan jij je bezig houden indien er weinig te zien is.

Share Post :

More Posts

Een reactie achterlaten