Warning: Undefined array key "api_key" in /customers/d/6/0/belgesenroute.com/httpd.www/wp-content/themes/hyperx/functions.php on line 28 Weekendje weg? Op pad in Flevoland! - by Belges en Route

Weekendje weg? Op pad in Flevoland!

Het is vrijdag en de werkdag zit er op, het weekend kan beginnen! Dit keer start ons weekend in Antwerpen centraal. Lekker ecologisch laten we de auto thuis en springen we niet op een vliegtuig, maar nemen we de Thalys richting Amsterdam. Wist je trouwens dat de Thalys op 100% groene energie rijdt? Met een goed geweten op stap dus!

Onze reis eindigt niet in Amsterdam, wij nemen meteen de trein richting Almere. Daar stappen we nog eens over, richting Lelystad. Klinkt vermoeiend zeg je? Totaal niet eigenlijk! De Thalys was een aangename rit, na 1u15 stonden we al op het perron in Amsterdam. De aangename zetels, bar in de trein, maken het een vlotte rit! Snel even een ticketje kopen naar Lelystad en 45min later arriveerden we. Met de trein reizen is niet vermoeiend; geen files, geen check-in, bagage controle etc… Plus alle treinen waren stipt op tijd!

Dus aangekomen in Flevoland!
Flevowat? Flevoland, tot kort ook nog onbekend voor mij, de jongeste provincie van Nederland. Vlak naast Amsterdam. Hoewel ik nog nooit van Flevoland en zijn steden gehoord had, valt er heel wat te beleven! Daarom delen we graag onze 5 redenen om Flevoland te bezoeken!

Reistijd & prijzen
We stonden op 2u20 reizen van Antwerpen in Lelystad:
Antwerpen > Amsterdam (Thalys) : 1u15, vanaf 29 € p.p. (enkel)
Amsterdam > Almere: 20min, 6,70 €
Amsterdam > Lelystad: 38 min, 11,20 € (overstappen in Almere)

Antwerpen Centraal station
Amsterdam centraal
Treinritje Lelystad

1. Batavialand

Prijskaartje?
Volwassenen: 16 €
Kind 4-12: 8 €
Korting wanneer je online boekt

Batavialand
Batavialand
Batavialand
Batavialand

2. Ritje met een Ribboot

Een vrolijke verwelkoming van Marc, samen met enkele tips over de Ribboot, zo begon dit avontuur! Armen mooi binnen de boot houden, veiligheidsvestje aandoen, altijd met 1 hand de boot vasthouden, best geen bril dragen en zeker je gsm niet vasthouden… Nadat hij dan ook nog even vermelde dat er zeker 20 gsm’s verloren zijn gegaan vorig jaar, ging die van mij netjes in de opbergbox op de boot. We gaan zeker 40 knopen halen riep Marc nog. Wat voor mij vooral vraagtekens opbracht… snel omgerekend zou dit zo’n 80km per uur zijn!

Veel gegibber en gelach. Zoveel plezier op de boot, met een tikkeltje schrik en wat adrenaline! Heel leuk zo’n snelle vaart! Plus we waren onderweg naar een bijzondere bestemming; de Marker Wadden. Een eiland waar onze kapitein Marc super veel over kon vertellen. Aangezien hij enkele jaren geleden nog met zijn boot voorbij zoemde, waar nu enkele eilanden zich bevinden.

Waar?
De haven van Lelystad

Prijskaartje?

Minimaal 6 personen, maximaal 12 personen.
Eerste 6 personen 69 € p.p. Elke persoon extra is 29 €, so the more the merrier 😉

Rib boot Lelystad
Rib boot Lelystad

3. Marker Wadden

5 jaar geleden zoefde Marc nog met zijn bootje rond, waar je nu de Marker Wadden kan vinden. 6 eilanden werden aangemaakt, om terug te geven aan de natuur. En met veel succes! Het begon met wat zand, klei & slib uit het Markermeer en is na 4 jaar al volledig ontpopt tot een groen eiland met verschillende bloemen en planten. Een belangrijk doel was om een vogelparadijs te ontwikkelen, en de 40 vogelsoorten die je binnen het uur kan zien, geeft aan dat hun doel zeker geslaagd is.

Van de 6 eilanden, is er maar 1 eiland dat je kan bezoeken.
Trek 2,5u tot 3u uit voor je bezoek en wat extra tijd indien je graag ook even op het strand wil luieren. Het eiland is maar 12km rond. De prachtige vogels, de natuur en het tot rust komen maken het echt een bezoekje waard.

Interessant om te weten is dat men het eiland ook gebruikt voor heel wat verschillende onderzoeken, samen met de universiteit!

Tip!
Breng jouw verrekijker mee om alle vogels nog beter te spotten

Neem ook een picknick mee. Er is een café waar je wat kan drinken, maar een grote honger kan je er niet stillen.

Waar?
9km van Lelystad

Prijskaartje?
Je kan er voor kiezen om met de Ribboot te gaan, zie punt 2.

Of met de veerboot:

  • Retour veerboot 25,50 €
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar 12,75 €
  • Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee

Meer info?
https://www.natuurmonumenten.nl/projecten/marker-wadden 

Marker Wadden Flevoland
Marker Wadden Flevoland
Marker Wadden Flevoland
Marker Wadden Flevoland

4. Architectuur in Almere

Het voordeel aan een stad die slechts 45 jaar geleden gebouwd werd? Architecturale vrijheid!

Initieel ging deze regio voor landbouw gebruikt worden. Maar er was nood aan meer huizen, dus het idee veranderde en men begon aan het bouwen van een stad. In 1976 kwamen 200 families hier wonen en er was toen niets… geen wegen, geen openbaar vervoor, niets. En nu bestaat er een goede connectie, in 30min sta in je in Amsterdam en in 35 al in Utrecht.

De stad heeft veel rekening gehouden met de moderne wereld, dat wil zeggen veilige fiets & wandelpaden. Men houdt het verkeer ook volledig uit de binnen stad. De stad werd zelfs in 3 lagen opgebouwd; Parking op zee niveau, 2e laag shops en de 3e laag woningen.

Bovendien kan je hier ook werken van bekende architecten terug vinden, zoals Rem Koolhaas, Herman Hertzberger en Liesbeth van der Pol en meer. Architecten waarvan je de werken onder andere kan terug vinden in New York, Shanghai,… over de hele wereld. Maar in Almere vind je ze op enkele minuten wandelen van elkaar.

Tip!
Verblijf in het Leonardo Hotel in Almere Centrum
Vanaf 134 € per nacht

Waar?
Almere, Flevoland – NL

Meer info?
https://www.visitalmere.com/nl

Boek een stadswandeling met gids

Architectuur Almere
Architectuur Almere

5. Rustige stranden & Electrische bootjes

En onze laatste reden om Flevoland te bezoeken zijn de rustige stranden, de gemoedelijke sfeer en de water activiteiten!

Wij vonden het zalig om een sloep te huren en rustig rond te varen.
Pluspunten; Het bootje is electrisch dus geen vervelend geluid en je vaart zo naast de eendjes die ongestoort verder gaan met hun dag. EN je hebt geen vaarbewijs nodig!

Een andere optie is SUP’en of een BBQ bootje huren.

Tip!
Haal een picknick uit voor op de boot of toch zeker al een flesje bubbels (en wat glazen).

Waar?
Almere, Flevoland – NL

Prijskaartje?
Al vanaf 115 €, voor 8 personen

Meer info?
https://www.sloepverhuuralmere.nl/

varen met de sloep Almere
varen met de sloep Almere
Sloep Almere
Sloep Almere

Kijk ook zeker naar onze story highlights van deze trip op Instagram.

Deze reis was in samenwerking met Amsterdam&partners.

Share Post :

More Posts

Een reactie achterlaten