Warning: Undefined array key "api_key" in /customers/d/6/0/belgesenroute.com/httpd.www/wp-content/themes/hyperx/functions.php on line 28 Genieten in de Haspengouwse fruitstreek: de leukste bloesembars!

Genieten tussen de bloesems: de leukste bloesem bars! – 2023 editie

Haspengouw

Haspengouw is het walhalla van elke fruitliefhebber want het is (na Zuid-Tirool) de grootste fruitstreek van Europa! Voor wie Haspengouw niet direct een belletje doet rinkelen, het gaat over de volgende Limburgse regio’s: Bilzen, Herk-de-stad, Tongeren, Borgloon & Sint-Truiden. Van de laatste 2 regio’s waren we toevallig ook trotse ambassadrices in 2018 ;-)!

Elke stad / regio / gehucht is super trots op hun fruit en organiseren leuke activiteiten van de bloesems tot de oogst! Algemene tips en overzicht kunnen jullie terugvinden in deze fruitkalender.

Wanneer kom je best naar de fruitstreek?

Er valt altijd wel iets te beleven in Haspengouw, maar de beste periode is tussen april en oktober!  

De bloesems

De bloesemperiode, traditioneel april, is razend populair en dat is niet onterecht! De hele regio staat in bloei, wat prachtige beelden oplevert!  Niet elke fruitsoort bloeit op hetzelfde moment, de peren en kersen zijn de koplopers. Sint-Truiden heeft zelfs een bloesemmeter waarop je live foto’s kan volgen van de status van de bloesems! 

De oogst

Ook de oogst is een leuke periode! Van september tot oktober kan je je mouwen oprollen om tijdens de oogstperiode je eigen fruit te plukken samen met de fruittelers!

De fruitstreek ontdekken

De beste manier om de fruitstreek te ervaren is op je fiets te springen of met de vespa rondrijden, zoals wij onlangs deden! Limburg heeft een enorm fietsennetwerk en zelfs een app! Maar er bestaan nog coole manieren om te streek te verkennen, zoals een ballontocht of een tocht met de step.

De bloesem bars

1. Pipo Bloesemlounge

De Pipo bloesemlounge ligt te midden van de fruitvelden van het fruitbedrijf Porrey. Naast een zalig uitzicht kan je genieten van hun (en andere) streekproducten maar je kan ook een ritje maken met hun trein doorheen de boomgaarden.

Waar?
Naamsesteenweg 389b
Sint truiden 3800

Wanneer?
wij wachten nog even af op de 2023 openingsuren!

Pipo Bloesemlounge

2. Bar bloei

Bar Bloei, een sfeervolle pop-up bloesembar gelegen in het hart van het Haspengouwse fruitlandschap. Je kan hun vinden in Schalkhoven, een deelgemeente van het landelijke Hoeselt.  Geniet van een drankje en een hapje terwijl je omringd wordt door de Haspengouwse bloesempracht. Bar Bloei is tevens het vertrekpunt van de elektrische step route! Gewoon even aan de bar boeken, maar wij raden steeds aan om op voorhand te boeken!

Waar?
Bar Bloei is gelegen aan een naamloze weg voor landbouwgebruik en traag verkeer. Bar Bloei is dus niet bereikbaar met de wagen of met de motor. Het dichtstbij gelegen adres is Hertstraat 64, 3730 Hoeselt. Volg de wegwijzers!
Fietsroutenetwerk tussen knooppunt 122 en knooppunt 123.

Wanneer?
Open vanaf zondag 2 april 2023 t.e.m. zondag 7 mei 2023

Maandag tem zaterdag:
open vanaf 13u tot zondsondergang

Zon- en feestdagen:
open vanaf 11u tot zonsondergang
ontbijt vanaf 9u tot 11u (enkel op reservatie)

©Bar Bloei
©Bar Bloei

3. BelOrta Bloesembar

In de BelOrta Bloesembar  kan je ontbijten en barbecueën met uitzicht over een vallei vol bloesems. De BelOrta bloesembar is een ietswat grotere bloesembar, perfect voor een uitstap met de kids of familie. Hier kan je trouwens ook een bloesemballonvaart boeken, vespa tour of fatboy bloesemtour!

Waar?
Jufferstraat
3806 Velm (Sint-Truiden)
Tussen fietsknooppunten 186 en 359.
Parkeren is een beetje verderop, maar er is een shuttledienst op zateradag, zon- & feestdagen.

Wanneer?
1 april tot 14 mei 2023

Maandag tot donderdag: 11:30 – 17:30
Vrijdag & zaterdag: 11:30 – zonsondergang
Zondag: 9:00 – zonsondergang
Paasvakantie: 11u30 – zonsondergang

BFV bloesembar

4. Bloesemterras Jorishoeve

Tussen de bloesems van het fruitbedrijf Jorishoeve, kan je genieten van een heerlijke picknick! Zij zorgen voor een picknick mand (of appelkist) boordevol met lekker streekproducten. Plus geen gesleur, want zij voorzien een origineel transport naar de boomgaard!

Bovendien kan je hier ook terecht voor een rondleiding van de fruitstreek. Een rondleiding kost 5€ en duurt 1 uur. Reserveren is enkel nodig voor grote groepen.

In de prachtig gerestaureerde hoeve kan je niet alleen terecht voor rondleidingen. Je kan er ook een verrassende brasserie terugvinden met gezellige binnenkoer. Met de ligging naast het fietsroutenetwerk dé ideale tussenstop voor een streekbiertje, snelle hap, picknick of avondje uit.

Waar?
Boekhoutstraat 35
3890 Gingelom (Boekhout)

Tussen fietsknooppunten 165 en 166.

Wanneer?
Picknick is vanaf zaterdag 1 April.
Reserveer hier online.

Rondleidingen: elke zaterdag in april om 14u & 15u met gids door de boomgaarden.

©Jorishoeve
©Jorishoeve

Share Post :

More Posts

Een reactie achterlaten